Het standaardbeeld van een relatie is dat die zich volgens een min of meer vast lineair patroon ontwikkelt: je wordt verliefd, krijgt verkering, gaat samenwonen, koopt een huis, gaat trouwen, krijgt kinderen, krijgt kleinkinderen en gaat dood. Sommigen noemen dit de ‘relatieroltrap’. Het geijkte doel is om zo hoog mogelijk op die roltrap te komen. Maar waarom per se? Je kunt op iedere verdieping van de roltrap stappen door bijvoorbeeld wel een relatie te hebben maar niet samen te wonen. Velen kiezen daar bijvoorbeeld voor als ze op latere leeftijd opnieuw een relatie krijgen. Er is ook niks mis mee om een keer weer naar een lagere verdieping te gaan, bijvoorbeeld concluderen dat samenwonen niet werkt maar een lat-relatie wel. Ook kun je er prima voor kiezen helemaal geen vaste relatie aan te gaan, maar je op een lossere manier te verbinden met anderen. Het boek Stepping of the Relationship Escalator geeft meer argumenten voor en voorbeelden van relaties die bewust niet de hele roltrap afleggen, maar wel veel voldoening geven.
Relaties
Ik ben verliefd op een ander! Wat nu?
Proficiat! Dat is vast een fantastisch gevoel! Maar je klikt deze vraag vast aan omdat dat ook lastig is, want je hebt al een partner. Wat nu?
Een pasklaar antwoord hebben wij natuurlijk niet. Veroordelen doen we het zeker niet. Iedereen wordt wel eens verliefd op een ander en in onze visie kan daar heel goed ruimte voor zijn. Maar dat betekent niet dat je er zomaar aan toe hoeft te geven. Dat kan immers flinke consequenties hebben voor je bestaande relatie. Beschouw het in eerste instantie als een uitnodiging tot zelfonderzoek. Iets lokt er kennelijk, maar wat precies? Romantiek, seks, avontuur, een beter leven, zelfbevestiging? Dat vraagt veel eerlijkheid naar jezelf. Met het antwoord kun je weer kijken naar je huidige leven en relatie. Mankeert er iets aan je relatie? Wat vult deze verliefdheid aan? Kun je daarover het gesprek met je partner starten?
Vreemdgaan, wat doe je daarmee?
Ga je vreemd? Gaat je partner vreemd? Dan ben je niet de enige. Sterker, vreemdgaan is veruit de meest voorkomende vorm van nonmonogamie. Naar schatting 1 op de 3 mensen gaat weleens vreemd en daarmee komt vreemdgaan in ongeveer de helft van alle relaties voor. Stiekem gedrag is natuurlijk niet OK en geheimen zijn zelden helpend in een relatie. Als coach vellen we daar geen oordeel over. Het is wél een signaal. Wat zegt het over je partner? Wat zegt het over jou? En over je relatie? Welk gesprek zouden jullie eigenlijk moeten voeren maar ga je uit de weg? Wat houdt je diep in je hart tegen? Je kunt vreemdgaan zien als een signaal dat je samen iets te doen hebt.
